Günümüzde insanın doğaya kaçışı ya da doğa ile kucaklaşması artık tek bir yol ile olmuyor. Yazlıklara, çadırlara, karavanlara, tatil köylerine ve daha bir çok tatil düzenine yeni bir tatil anlayışı eklendi.
Tiny House…
Peki nedir bu Tiny house?
30m²’ yi geçmeyen bir alan içinde adeta bir ev konforu sunan, özellikle yazın ama gerektiğinde kışın da yaşanabilecek donanıma sahip kimi mobil, kimisi de sabit olabilen prefabrik ev modülleri.
Zevkinize göre tasarlanmış bu evler ile adeta evinizi yanınızda taşıyıp, dilediğiniz ve bu yapılar için ayrılmış uygun noktalarda konaklama şansına sahip olabiliyorsunuz. Teknoloji ile kendi elektriğinizi dilediğiniz kadar üretip, suyunuzu arıtarak içiyor, atık suları da sisteme uygun bir biçimde depolayabiliyorsunuz. Yeri geldiğinde iç mekan soğutma ve ısıtma sistemleri ile sadece bir mevsime bağlı kalmaksızın yılın her döneminde hayal ettiğiniz huzurlu hayatı yaşayabiliyorsunuz.
Mobilizasyonu ve demobilizasyonu çok kolay olan bu yapılar size özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğu bir kez daha hatırlatıyor.
Ülkemizde de sıkça karşımıza çıkmaya başlayan bu yapılar özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde tatil hayali kuranların imdadına yetişiyor. Aylık veya sezonluk kiralama imkanı sunulan bu yapılarda doyasıya eğlenmek hiç de zor değil.
Aynı zamanda minimalist bir yaşam sürmek isteyenlerin de ilgi odağı olan tiny house’lar belirli bir bütçeye sahip kesimin hem toprak hem de konut sahibi olabilme hayallerini güçlendiriyor.
Düne kadar çok sıradan bir iş gibi görünen; bir toprak parçası alarak üzerine tiny house kurma projesi, global yaşamda yaşanan bazı tatsız olaylar nedeniyle ülkemizde endişe uyandırmaya başlamıştı.
- Tiny house için 200m² yer satılıyor. Alırsam ne kadar güvenli?
- Aldığım toprak parçasının tapusu var mı?
- İlerde bir şikayet söz konusu olursa başıma ne gelir?
Gibi sorular gündemimizi meşgul etmeye başlamışken; 18 ocak 2024 tarihinde bir yönetmelik bu sorulara bir cevap niteliğinde imdadımıza yetişti.
Yönetmelik bize hangi konulara dikkat etmemiz gerektiğini birkaç madde ile hatırlatıyor.
Tiny house yapılacak arazinin kamping alanı veya kırsal eko turizm imarı olması gerekiyor.
Şayet belirli bir metrekare arazi alacaksanız ya da bu toprak parçası üzerinde çoklu bir Tiny House işletmesi kurmak istiyorsanız; öncelikle bu iş için tespit ettiğiniz toprak parçasının imar durumu önem kazanıyor. Tabii bu bahsedilen kendi tarlası içine tiny house koymak isteyenleri kapsamıyor. Bir ücret karşılığı toprak satın alıp üzerine de kendi tiny house’unu yerleştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir husus.
Eğer bir işletmeci birden fazla tiny house ile bir işletme açmak istiyorsa, bu iş için tahsis edeceği arazinin yapısı daha da önem kazanıyor. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz imar özelliklerinden biri dahi bu toprak parçasına uymuyorsa o zaman işletmecinin İmar Değişikliği’ ne baş vurması gerekiyor.
İşletmeci tiny hoşu projesi için artık min. ve max. miktarlarda tiny house işletebilecek.
Yani minimum 5 (beş) adet, maksimum da 49 (kırkdokuz) adet tiny house’ u bünyesinde barındırabilecek.
İşletmeci her bağımsız bölüm için 250m² yer tahsis etmek zorunda…
Ve her bağımsız bölümün de çevresi tel çit ile birbirinden ayrılmış olmalı.
Her bağımsız bölüme denk gelecek biçimde de en az 1 (bir) araçlık otopark bulunmalı.
Girişte Resepsiyon bulunmalı.
En önemlisi mobil evlerin işletme belgesi mal sahibine ya da burayı işletenin adına kayıtlı olmalı.